VSTOP V POSTNI ČAS

VSTOP V POSTNI ČAS – priprava za predšolske otroke /lahko tudi za otroke I. triade

 

Pesem – uvodna:

A

Ko umivam se

E                A

mislim na Boga,

kako očisti grehov me

da čisto je srce

 

D                    A                  E                      A

Roke umije, čiste so, ko svet okoli božajo

A                     D     E

Bog mi daje upanje

D          E      A

Ko  vedno znova čisti me.

 

Umije noge, čiste so, ko po svetu hodijo.

Bog mi daje upanje, ko  vedno znova čisti me.

 

Umije mi obraz lepo, nasmejem se , vse lepše je.

Bog mi daje upanje, ko  vedno znova čisti me.

 

 

Ko boste večji boste začeli hoditi k spovedi. A kdo od vas mogoče ve, kaj je to spoved?

(damo otrokom možnost, da povejo… Odgovori bi znali biti zanimivi, lahko si  jih tudi zapišete)

Na koncu povemo še mi, kaj je to spoved. Lahko tako: Pri spovedi vse tisto kar smo naredili narobe, preložimo na Jezusa, se opravičimo, ker smo delali narobe in obljubimo,  da se bomo trudili zato, da bom za naprej delali stvari bolj prav. To naredimo tako, da svoje grehe povemo duhovniku v spovednici. Preko duhovnika preložimo svoje grehe na Jezusa.

 

In kaj mislite,  da se zgodi, če tudi naslednjič, ko pridemo k spovedi, duhovniku povemo iste grehe. In naslednjič spet, in spet in spet iste. Mislite, da nam duhovnik še da odvezo? Mislite, da so naši grehi vedno znova zbrisani?

 

Ljudje bi težko vedno znova nekomu opravičili, isto in isto napako.  Če nam bi eden kar naprej lomil naše igračke in bi se vedno sicer opravičil, bi mu mi težko vedno znova oprostili, toda Jezus je Bog in zato to zmore. Ne samo v pesmici, tudi sicer…

 

Vam povem eno zgodbo. Živel je  fant, ki je hodil vsak teden k spovedi, ki istemu duhovniku in vedno je povedal iste stvari. Vedno je tudi obljubil, da se bo poboljšal, da tega ne bo več delal, a čez 14 dni je povedal iste stvari. Nagajal sem sestrici, pojedel sem preveč piškotov, nisem bil prijazen do mamice.   Duhovnik ga je imel dovolj in je rekel veš kaj, zdaj pa ti ne bom dal več odveze, sedaj pa tvoji grehi ne bodo več izbrisani. Najprej se začni lepše obnašati potem pa se vrni in spovej.   Takrat pa se je v cerkvi zaslišal čuden zvok, duhovnik je stopil iz spovednice, da pogleda kaj se dogaja. Ko je prišel ven, je videl, da se je z Jezusom na križu, ki je visel čisto zraven spovednice, nekaj naredilo. Jezus je iz križa izdrl žebelj in  premaknil roko tako, da je z njo pokazal prosti spovednici. Duhovniku je rekel- ne ti, jaz mu bom dal odvezo jaz sem že umrl zanj, tudi zanj.  Vrnila sta se v spovednico, duhovnik in fant , in fant so bili grehi ponovno izbrisani.

Vedno znova, tako kot pojemo v pesmici:

Zapojemo pesem še enkrat… Ko umivam se…

 

Toda zato, da nam lahko  Jezus odpušča grehe, je Jezus za nas umrl na križu.

Takole piše v Svetem pismu:

 

Jezusa križajo

(Mt 27,32–44; Lk 23,26–43; Jn 19,16b–27)

21 Prisilili so nekega mimoidočega, Simona iz Cirene, Aleksandrovega in Rufovega očeta, ki se je vračal s polja, da je nesel njegov križ. 22 Pripeljali so ga na kraj, ki se imenuje Golgota, kar v prevodu pomeni Kraj lobanje. 23 Dajali so mu vina, pomešanega z miro, vendar ga ni vzel. 24 In križali so ga

in si razdelili njegova oblačila,

tako da so žrebali zanje, kaj naj bi kdo vzel.

25 Bilà je tretja ura, ko so ga križali. 26 Napis o njegovi krivdi se je glasil: »Judovski kralj.« 27 In z njim so križali dva razbojnika, enega na njegovi desnici in enega na njegovi levici.

29 Tisti pa, ki so hodili mimo, so ga sramotili,

zmajevali z glavami in govorili: »No, ti, ki podiraš tempelj in ga v treh dneh postaviš, 30 stopi s križa in se tako reši.« 31 Podobno so ga med seboj zasmehovali tudi véliki duhovniki s pismouki in so govorili: »Druge je rešil, sebe pa ne more rešiti. 32 Mesija,

Izraelov kralj, naj zdaj stopi s križa, da bomo videli in verovali.« Tudi ona dva, ki sta bila križana z njim, sta ga sramotila.

 

 

Tako je Jezus umrl. A veste kaj se je potem zgodilo z njim? Položili so ga v grob, pred njega zavalili velik kamen in postavili stražo. Toda, ko so tretji dan prišle k njemu žene, da bi njegovo telo mazilile, so ugotovile, da Jezusa ni več tam.  Bil pa je tam angel, ki jim je povedal, da je Jezus vstal in živi.

Čez dobrih 40 dni se bomo spominjali tega dogodka, Jezusovega vstajenja. Kristjani po celem svetu bomo praznovali za nas največji praznik – Veliko noč.  Že dan pred tem bomo nesli v cerkev blagosloviti jajčka, hren, klobaso, na Veliko noč zjutraj pa bomo te dobrote pojedli in se veselili Jezusovega vstajenja.

 

Teh 40 dni pa bomo izkoristili zato, da se bomo na ta praznik čim bolje pripravili. Ta čas priprave se je začel včeraj, ko je bila pepelnica. Duhovnik nas je posul s pepelom  na glavo, z namenom, da bi nas spomnil na to, da smo nastali  iz prahu in da se bomo v prah enkrat tudi spremenili, hkrati pa nam bi dal vzpodbudo zato, da se bi spreobrnili in    živeli tako kot je zapisano v Evangeliju. Ali je tudi koga od vas včeraj duhovnik posul s  pepelom?

 

Ali veste kako se imenuje čas pred največjim praznikom Veliko nočjo? Imenuje se post. To ni pust,  dan, ko si damo na glavo maske, ampak    post. Ko boste starejši, si boste za postni čas dali različne naloge. Odpovedali se boste mogoče čokoladi, ali pa bombonom, gledanju televizije. Sedaj pa bo veliko vredno že to, če se boste v tem času trudili biti čim bolj pridni in prijazni v vrtcu in doma.

V postnem času se spominjamo, kako je Jezus trpel preden je umrl. Da se bomo tega lažje spominjali, bo vsaka družina domov dobila kartice, na katerih so narisane postaje križevega pota. Vsak dan se boste ustavili pri eni postaji. Tisti, ki ste malo večji, pa boste poskušali tudi opraviti nalogo, ki je na kartici zapisana.

 

Ko bomo prebrali kaj na kartici piše, je bomo dali na dno kupčka in se naslednji dan ustavili ob naslednji kartici…   Postaj križevega pot je 14, za vsako postajo so tri kartice.. KO bo kartic zmanjkalo, bo konec postnega časa in lahko bomo praznovali in se veselili.

 

Da si boste lažje predstavljali, kako dolg je postni čas, bomo sedaj vse kartice razvrstili eno poleg drugo. Boste videli koliko je 40 dni… Postavimo kartice in potem skupaj štejemo, … Najprej v slovenščini, kjer so otroci velji lahko tudi v angleščini….

 

V postnem času  pri mašah ne pojemo aleluje in slave, ker sta to pesmi veselja… Pojemo pesmi, ki govorijo o tem, kako je Jezus trpel. Prav je tako, kajti trpel in umrl  je tudi za nas.

 

 

Se naučimo eno pesem o tem, kako je Jezus trpel…  (najprej povemo besedilo in pokažemo, nato še zapojemo) Zapojemo večkrat, tako, da jo res vsi znajo…

 

C             G                                 C                   a          G             C

Gledam telo, razpeto na križu iz ran še teče, teče kri.

Gledam obraz, ljubeznivo zre na nas ljudi, iz ran še teče, teče kri.

Gledam srce, stokrat prebodeno za nas, iz ran še teče, teče kri.

 

Da se bomo spomnili, kaj vse lahko naredimo, da bomo v postnem času čim bolj pridni se gremo še igrO:

 

  • Igranje igre POSTNI ČAS JE ČAS ZA DOBRA DELA

IGRA: (priredba igre Kraljica koliko je ura ?- kot igra Janez Krstnik povej mi prosim.. )

VSI OTROCI (stojijo v ravni vrsti, eden od animatorjev z njimi, drugi animator je na drugi strani sobe obrnjen proti njim) :  Postni čas je čas za dobra dela. Lahko tudi jaz kaj naredim?

VODITELJ: Dvakrat skočite v zrak, če se boste potrudili biti z vsemi prijazni.

OTROCI:  Otroci skočijo v zrak.

VODITELJ: Tako delajte in delali boste dobro.

OTROCI PONOVNO VPARŠAJO : Janez Krstnik povej nam prosim, kaj naj naredimo, da se  bomo pripravili na Jezusov prihod?

Voditelj  daje otrokom različne naloge. Eno nalogo  ponovi večkrat, zato da otroci vedo, za kaj se morajo truditi v postenm  času. Nekaj nalog je naštetih, seveda pa si lahko vsak voditelj spolni nove naloge.

  • Trikrat počepnite, če boste pomagali staršem pospravljati stanovanje.
  • Naredite tri dolge korake naprej, če boste vedno pojedli hrano, ki jo boste dobili na krožniku.
  • Zavrtite se na eni nogi, če se ne boste tečnarili, da hočete gledati televizijo.
  • Naredite dva koraka nazaj, če se boste trudili počakati in ne boste zahtevali, da vedno takoj dobite vse.
  • Skačite na eni nogi, če v trgovini ne boste tečnarili, da vam morajo starši nujno nekaj kupiti.
  • Petkrat zaploskajte, če  se boste trudili, da boste pri maši pridno sedeli v klopi in ne klepetali.
  • Zaključek: Še enkrat zapojemo pesem Pripravi pot Gospodu in zacinglajmo- to pomeni, da je zaključni krog in molitev. Vsi se pokrižamo, zmolimo dogovorjeno molitev (posebna molitev, ki je celo leto ista), na koncu molitve najprej pokrižajo sebe, nato pa naredijo še križek na čelu svojemu levemu in desnemu sosedu.

 

 

MOLITEV OB ZAKLJUČKU V TEM LETU:

Jezus hvala ti za vse, kar naučil sem pri tej uri se.

Pazi name ti povsod, da vedno dober Božji bom otrok.

 

Ta vnos je bil objavljen v BIRMANCI in ANIMATORJI. Zaznamek za trajno povezavo.