NAVODILA ZA UPORABO PRI DRUŽINSKI KATEHEZI

DRUŽINSKA KATEHEZA V DOMŽALAH

 

Z namenom, da bi bila Družinska kateheza res prostor, kjer se vsi počutimo prijetno in domače, so tukaj zapisana nekakšna »navodila za uporabo«.

 

»OBVEZNI« DEL DRUŽINSKE KATEHEZE

Glavni in edini »obvezni« del Družinske kateheze so redna tedenska srečanja. Verjamem, da se vsaka družina trudi, da je prisotna, kolikor je mogoče.  Seveda se bo včasih  (v nekaterih družinah žal vedno)  zgodilo, da eden od staršev ne bo mogel biti prisoten zaradi različnih opravičljivih razlogov. Toda naredite vse zato, da skupaj z otroki k verouku pride vsaj eden od staršev. To, da pridejo samo otroci, morajo biti zares redke izjeme. Bodimo jim zgled tudi s svojo prisotnostjo. Večji kot so otroci, bolj je to pomembno. Če na družinsko katehezo kdaj ne morete priti,  to prosim sporočite.

 

»OBOGATITVENI« DEL DRUŽINSKE KATEHEZE – DUHOVNI VIKEND

Vsako leto se družine odpravimo na naš skupni vikend. Ker nas je precej, nimamo veliko možnosti pri izbiri hiše, kamor gremo. Trenutno se nam zdi za nas najbolj idealen dom duhovnosti v Kančevcih. Tja se nameravamo odpraviti med 7.  in 9. februarjem.  Želja je, da se na vikend odpravimo vsi skupaj. Letošnji prvoobhajanci bodo tam imeli tudi svojo prvo spoved. Ekipa voditeljev skupaj z vsemi vami pa se bo potrudila oblikovati bogat program za vse starostne skupine (ko bomo program postavljali bomo med vami iskali sodelavcev). Seveda je vikend povezano tudi z malo večjim  finančnim vložkom, vendar naj ne bo denar razlog, da se na vikend katera od družin ne bi odpravila. Če imate stisko, sporočite kateremu od voditelju oz. gospodu župniku in poiskali bomo rešitev.   Se pa vedno trudimo, da prispevek  za vikend  ni preveč odvisen od števila članov v družini. To pomeni,  da ceno oblikujemo tako, da tisti, ki imamo otrok manj, plačamo nekoliko več kot bi sicer morali in tako prispevamo nekaj  v sklad za družine z več otroki.

 

»IZBIRNA« PODROČJA DRUŽINSKE KATEHEZE

Imamo različne talente in zato so tudi različna področja, na katerih  je mogoče aktivno sodelovati. Želja je, da bi se vsak od nas vključil vsaj v eno področje, ne pričakuje pa se, da bi bili vsi vključeni v vse, saj bi potem lahko kdo tudi pregorel. Zavedamo se, da je vsak od nas  pomemben del župnije, zato je prav , da se nekje aktivno vključi.  Priložnosti je veliko: petje oz. igranje pri Veselih kristjanih, ministriranje, branje beril in prošenj ter priprava uvodov,  pobiranje darov v cerkvi, čiščenje cerkve, košnja trave okoli cerkve, priprava  Pasijona,   izpeljava Trikraljevske akcije, molitvena naveza za družinsko katehezo, sodelovanje v musiclu, …

 

MOLITVENA NAVEZA ZA DRUŽINSKO KATEHEZO

Voditelji Družinske kateheze smo se odločili, da se bomo tudi  letos namerno posvečali tudi duhovni podpori in prošnji za “skupnost” Družinske kateheze. V ta namen bi se za skupno molitev dobivali enkrat mesečno, vsak drugi četrtek v mesecu,  ob 20:00 v cerkvi,  za pol ure. Povabljeni ste tudi, da konkretno izrazite molitvene namene, ki jih lahko pošljete na naslov: patricijarusjan@gmail.com ali napišete na listek, ki ga lahko oddate v za to pripravljeno škatlo v zimski kapeli.  Datumi molitve so zapisani v letnem načrtu, pri datumu srečanja.

Za konec pa še “motivacijski” stavek, ki ga nam ga je namenil Jezus in vključuje obljubo:

Skupna molitev

19 »Resnično, povem vam tudi: Če sta dva izmed vas na zemlji soglasna v kateri koli prošnji, ju bo uslišal moj Oče, ki je v nebesih. 20 Kjer sta namreč dva ali so trije zbrani v mojem imenu, tam sem sredi med njimi.«

                                                                                                                    Mt 18, 19-20

ZDRAV DUH V ZDRAVEM TELESU

Vsi vemo, da je pomembna skrb za naše telo.

Moški bodo tudi letos imeli telovadbo ob ponedeljkih zvečer ob 20.30 v telovadnici  OŠ Domžale. V zvezi s telovadbo za moške se lahko obrnete na Tadeja Hočevar.

Kar nekaj vas je lani hodilo na pilates, ki je bil organiziran v prostorih župniji Vir. Predlagam, da se zainteresirani obrnete na Liano Bider. Če bo interesa dovolj se bo razmislilo tudi letos o posebnem terminu za nas, sicer se boste pridružili že obstoječim skupinam. Lani je bil naš termin ob sredah ob osmih zvečer, prispevek za en mesec pa je bil 10€. Če termin bo, bo samo do aprila, kasneje se pri udeležbi zelo čuti, da je maj  in povsod veliko dela.

Kdaj pa kdaj smuknemo na kakšen hrib, konec maja planiramo kolesarski vikend, mame bomo nadaljevale s  hitro hojo ob Kamniški Bistrici od Domžal do Radomelj, v zimskem času bi lahko mogoče šle  kakšen večer malo plavat… Zagotovo pade še kakšna ideja…

Na vse te stvari ste povabljeni, vzamete pa tisto, v čemer se prepoznate.

 

SKUPINA VODITELJEV v letu 2019/20

Čeprav boste tudi to leto večino e-pošt povezanih z družinsko katehezo prejemali iz mojega naslova,  stoji za vodenjem družinske kateheze v Domžalah sedaj že cela skupina voditeljev. Skupaj oblikujemo program, skupaj se dogovarjamo kdo bo kaj prevzel, povabimo še druge, da nam pomagate. Skupaj iščemo nove še boljše strategije za dobro delovanje družinske kateheze . Na začetku smo za to skrbeli trije – medve z Jano in g. župnik. Sedaj trije tega ne bi več zmogli, saj imamo dosti več manjših skupin, dosti več udeležencev. To leto smo v skupini voditeljev: župnik Klemen Svetelj, duhovni pomočnik Andrej Svete, Jana Podjavoršek,  zakonca Marko in Patricija Rusjan, Miha Nahtigal, Nataša Juras, Boštjan Grošelj, Živa Kološa in Natalija Podjavoršek. Malo računamo tudi na  pomoč bogoslovca Janeza Pavla, ki bo sicer to leto v naši župniji ob vikendih. Za naše predšolske otroke bo tudi letos skrbela skupina zavzetih animatorjev (Nejc Gerkšič, Amadej Čižman, Jakob Kecelj, Gal Podjavoršek, Živa Kobal, Zala Kobal, Tajda Rusjan, Ožbe Juras), ki ji bo »dirigirala« Patricija Rusjan.  ž

Če imate kakršenkoli predlog ali pripombo v zvezi s potekom Družinske kateheze, se prosim čimprej obrnite na kogarkoli od voditeljev. Voditelji se bomo sestajali vsaka dva meseca, če pa se bomo pojavila kakšna akutna stvar, pa seveda tudi prej…

DEŽURNA DRUŽINA

V letnem programu sta pri datumu vsakega srečanja pripisana tudi  priimka dveh družin. Prva zapisana družina je dežurna družina v prvi skupini, druga zapisana družina pa je dežurna družina v II. skupini. Dežurna družina  ima več nalog:

  1. Pripravi stole na začetku srečanja in jih pospravi po končanem srečanju (na srečanju je točno ob 17.30  oz. ob 18.45). Do 17.45 oz. 19.00 pripravi vse potrebno in poskrbi za pravočasni začetek srečanja (vse zbrane povabi, da se posedejo in umirijo). Čas do 17.45 oz.  do 19.00 je namenjen medsebojnemu druženju.
  2. Pripravi uvodno pesem in molitev za srečanje (če družina potrebuje pomoč pri pesmi na začetku, jo seveda lahko dobi). To leto ste povabljeni, da so molitve povezane s Svetim duhom, ni pa to nujno.
  3. Pripravi tri vprašanja vezana na Evangelij minule nedelje.
  4. Vzpodbudi družine, da povedo, če se jim je z nalogo, ki so ji jo je družina zadala ob koncu prejšnjega srečanja, zgodilo kaj posebnega …
  5. Da besedo voditeljem, za morebitna aktualna oznanila.
  6. Skrbi za red na srečanju (če recimo otroci »vdrejo« v skupino staršev, preden ta zaključi z delom, jih ustavi in ostane z njimi pred vrati zimske kapele.
  7. Opozori voditelja skupine, da se mora srečanje zaključiti, če voditelj v zagonu pozabi gledati na uro.
  8. Poskrbi, da imajo starši na svetopisemskih temah pri sebi Sveto pismo. Sveto pismo si je mogoče izposoditi v učilnici z mizami v I. nadstropju. Shranjena so v omari. Tja jih je potrebno tudi vrniti.

 

KAJ POTREBUJEMO NA DRUŽINSKI KATEHEZI

Vsi otroci  potrebujejo zvezek (mlajši A4, večji lahko A5), najbolje z trdimi platnicami, da se vanj lažje zapisuje, tudi ko ni miz. Zvezek seveda lahko uporabljajo več let zapored. S seboj morajo imeti pisala, mlajši tudi škarjice, barvice in lepilo.  Kadar je na razporedu Sveto pismo imate Sveto pismo s seboj.

Predšoslki otroci in otroci II. in III. triade, se vedno na srečanju preobujejo v copate. Starši in otroci I. triade, to naredijo v primeru dežja oz. snega. Otroci prve triade bodo namreč imeli svoj del  srečanja v župnjišču.

PREDŠOLSKI OTROCI

Predšolske otroke oddate v anima sobi pred začetkom srečanja – med 17.30 in 17.45 oz. med 18.45 in 19.00. Tam jih bodo prevzeli animatorji. Vsi ostali začnemo srečanje v zimski kapeli in se kasneje razdelimo v starostne skupine.

VSI SKRBIMO ZATO, DA BODO NAŠA SREČANJA PRIJETNA

Kadar smo vsi skupaj v skupnem prostoru, je zelo pomembno, da se prav vsi potrudimo za tišino. Najlažje je, če vsak od staršev poskrbi za primerno obnašanje svojih otrok. Včasih najbolj pomaga, če otroci sedijo ob nas. So pa tudi otroci, ki sodelujejo, ne glede na to, kje sedijo.

Kadar se zgodi, da nekdo od otrok ne želi sodelovati v programu, ki je pripravljen za njegovo starostno skupino in s svojim vedenjem moti delo te skupine, ga voditelj pospremi v skupino staršev, kjer ostane do konca srečanja. Če je otrok vaš, je dobro, da se o primernem obnašanju z njim pogovorite v času do naslednjega srečanja.

LETOŠNJE LETO

Letošnjemu letu smo dali naslov  SVETI DUH NAM POMAGA GRADITI OBČESTVO.  S to prošnjo se bomo preko celega leta obračali na Svetega duha, vzeli pa si bomo tudi dovolj časa, da ga bolje spoznamo.

 

ŠE POSEBNA NALOGA ZA DRUŽINE ZA TO LETO

Letos se bomo zavestno trudili v tem, da bomo v svojo sredo več klicali tudi Svetega Duha.

Družine ste zato povabljene, da v svojo vsakdanjo večerno oz. jutranjo molitev vključite molitev k Svetem duhu. Izberete si lahko svojo, ali pa uporabite naslednjo od sv. Avguština:

Dihaj v meni, Sveti Duh,
da bom mislil, kar je sveto.
Ženi me, Sveti Duh,
da bom delal, kar je sveto.
Vabi me, Sveti Duh,
da bom ljubil, kar je sveto.
Krepčaj me, Sveti Duh,
da bom čuval, kar je sveto.
Varuj me, Sveti Duh,
da ne bom nikdar izgubil,
kar je sveto.

 

Ta vnos je bil objavljen v SPLOŠNO O DRUŽINSKI KATEHEZI. Zaznamek za trajno povezavo.