ZAPOVEDI A2

ZAPOVEDI A2

Kjer je Bog na prvem mestu, je vse na pravem mestu/Verujem v enega Boga

CILJI
  • Otroci se zavejo, kako pomembno je, koga si postavljajo za svojega vzornika in mu sledijo
  • Otroci se zavejo, da je prvi in največji med vsemi Bog/Jezus
  • Otroci vedo, da je prav, da se v življenju vedno znova sprašujejo: KAJ BI STORIL JEZUS NA MOJEM MESTU?

UVODNA ANIMACIJA

Igra Hitro spremeni gibe

Prostovoljca pošljem za trenutek ven, ostali se dogovorimo, kdo bo spreminjal gibe, kdo bo prvi, ki ga bomo vsi posnemali. Prostovoljec skuša ugotoviti, kdo je tisti, ki spreminja gibe. Ob tem govorimo ali pojemo: »Hitro spremeni gibe, pazi, da te ne vidi, radi se vsi imamo, gibati dobro znamo.« Za igro si vzamemo cca. 5 minut časa.

TEMA IN DEJAVNOST:

Ne samo v igri, tudi sicer si mnogi želijo biti prvi. Zakaj? Ker je prvi tisti, ki ima veliko moč, je tisti, ki mu drugi sledijo, v dobrem in na žalost tudi v slabem. Zato je zelo pomembno, da se tisti, ki je prvi zaveda svoje moči in zato tudi svoje velike odgovornosti. Zaradi te odgovornosti, je prvi tudi tisti, ki je nekje najpomembnejši.

In kdo je prvi? Kdo je prvi v razredu? Učiteljica.

Kdo je prvi na šoli? Ravnatelj.

Kdo je prvi v občini? Župan.

Kdo je prvi v državi? Predsednik.

Kdo je prvi v Cerkvi? Papež.

Kdo pa je prvi med vsemi na tem svetu? Kdo je oz. bi moral biti prvi v našem življenju? Bog.

Pa je Bog res prvi v našem življenju. Je On res prvi na katerega pomislimo ob pomembnih dogodkih v našem življenju? Recimo takrat, ko razmišljamo o tem, koga bi povabili na praznovanje rojstnega dne? Je kdo od vas že povabil Boga na svoj rojstni dan? Če je Bog prvi oz. najpomembnejši, je on tisto, kogar si najbolj želimo v svojem življenju? Pa si ga res, ali si bolj želimo nov komplet lego kock, novo punčko, novo kolo, denar, s katerim si lahko kupimo vse?

Večkrat pozabimo na to, kako pomembno je, da je Bog na prvem mestu v našem življenju. Da se bomo na to večkrat spomnili, si bomo v zvezek narisali majčko našega Boga. Na tej majčki bo napisana številka ena, Bog v mojem življenju nosi številko 1. Napišemo naslov in narišem majčko.

 

Če je Bog prvi v našem življenju, to pomeni, da ga sprejemamo za svojega vzornika in mu sledimo. Kaj pa pomeni slediti Bogu Očetu, oz. njegovemu sinu Jezusu? To pomeni, da se na vsakem koraku vprašamo: Kaj bi storil Jezus na mojem mestu. To vprašanje bi bilo prav, da imamo vedno pri sebi, zato si bomo naredili zapestnico s tem napisom: KAJ BI STORIL JEZUS NA MOJEM MESTU? Besedilo sprintamo na ozek list papirja in ga z lepilnim trakom zalepimo okoli zapestja. Preden ga zalepijo, si ga lahko še malo okrasijo, itd…

Za konec zapojemo še pesem:

Ljubi kot je Jezus ljubil,…

 

Ta vnos je bil objavljen v VSEBINA DRUŽINSKE KATEHEZE. Zaznamek za trajno povezavo.