Kaj je družinska kateheza?

DRUŽINSKA KATEHEZA

Mogoče je tudi do vas prišel že glas o tem, da se je v veroučnem letu 2012/13 v Domžalah začela Družinska kateheza. To je kateheza za vso družino hkrati. Na začetku cele družine skupaj zapojemo pesem, zmolimo in se spomnimo glavnih poudarkov Evangelija minule nedelje. Prav prijetno je videti, kako otroci vedno bolj in bolj sledijo nedeljski Božji besedi. Nato se običajno razdelimo v štiri skupine: starši, otroci prve triade, otroci druge triade in predšolski otroci. Uradni del srečanja se po 60 minutah zaključi, sledi pa druženje, igra otrok in klepet staršev.

Družinska kateheza je pilotski projekt, ne le v naši župniji ampak tudi na ravni Slovenije. Je priložnost za vse tiste starše, ki želijo skupaj s svojimi otroci poglabljati verska znanja. Starši bi morali namreč biti prvi kateheti svojim otrokom in ne samo taksisti, ki skrbimo zato, da so naši otroci ob pravem času na pravem mestu. Enkrat mesečno celotno srečanje ostanejo skupaj cele družine. Štirikrat letno v okviru tega skupnega srečanja poteka kviz iz najprej dogovorjenega dela Svetega pisma, h prebiranju katerega so povabljene vse vključene družine.  Štiri skupna srečanja pa so bila minulo leto namenjena spoznavanju naših godovnih zavetnikov in drugih pomembnih svetnikov. V naslednjem letu bomo namesto svetnikov preko različnih iger spoznavali vsebino katekizma.

Otrokom, ki so vključeni v družinsko katehezo ni potrebno obiskovati verouka s svojimi vrstniki. Družinska kateheza je namreč načrtovana tako, da bodo vsi vključeni otroci predelali vse za mladega kristjana pomembne vsebine in na koncu leta kot vsi ostali prejeli spričevalo o opravljenem letu verouka. Bodo pa vsebine pri Družinski katehezi posredovane po drugačnem vrstnem redu kot v običajni veroučni šoli, zato otroci ne potrebujejo knjig in delovnih zvezkov, ampak samo en velik A4 zvezek. Trenutno so v družinsko katehezo vključeni otroci do šestega razreda, starejši otroci pa obiskujejo še naprej redni verouk, pri družinski katehezi pa lahko sodelujejo kot animatorji.

Starši del srečanj namenijo prebiranju Svetega pisma, del pogovoru ob vnaprej določeni knjigi z duhovno vsebino (prvo leto smo prebirali Sedem glavnih grehov), del pogovoru vezanim na posamezne dele cerkvenega leta in del vsebinam iz Katekizma katoliške Cerkve.

V Družinsko katehezo se lahko vključijo tudi družine, kjer za krščansko vzgojo skrbi le eden od staršev. Prav tako se lahko vključijo družine, kjer eden od staršev zaradi službenih obveznosti redno ali občasno ne bo mogel prihajati na tedenska srečanja.

Minulo veroučno leto smo pri vodenju družinske kateheze sodelovale dve katehistinji, dve animatorki in jaz kot mama v aktivni vlogi, ki sem bila za družinsko katehezo tudi odgovorna.

Poleg rednih srečanj je Družinska kateheza enkrat do dvakrat mesečno oblikovala družinske maše z uvodi in petjem, vodili smo postno akcijo za otroke, v kateri so se otroci, ki sicer ne hodijo na pevske vaje, cel postni čas učili pesmi, ki so jih potem zapeli za Veliko noč, pripravili smo igrani pasijon, izpeljali trikraljevsko akcijo, vodili šmarnice za otroke . Bili smo tudi zelo aktivni pri pripravi praznovanja za letošnje prvoobhajance. Vse to seveda za družine, vključene v Družinsko katehezo ni obvezno. Družine se vključijo po svojim možnostih in interesih, k sodelovanju pa redno vabimo tudi družine, ki niso del družinske kateheze, saj ne želimo, da bi postala Družinska kateheza od ostalih vernikov izolirana skupina ljudi.

 

Na koncu prvega leta Družinske kateheze smo naredili refleksijo. Z delom smo bili prav vsi zadovoljni. Največja slabost je bila pri starših in pri otrocih ta, da z nami ni bil tudi gospod župnik. Vedeli smo sicer, da nas gospod župnik popolnoma podpira, a želeli bi se z njim tudi kdaj srečati v okviru kateheze. Kot dobro pa smo izpostavili to, da smo družine v župniji dosti bolj povezane, se dosti bolje poznamo, pogovori med nami so odkrit in odprti. Starši so bili navdušeni nad razlago Svetega pisma s strani Jane Podjavoršek. Všeč jim je bilo, da so bili povabljeni k prebiranju literature z duhovno vsebino, da so lahko v skupini družin načrtovali pripravo na pomembne praznike v cerkvenem letu. Všeč so jim bili Svetopisemski kvizi, kjer je bilo veliko smeha. Tudi otroci so označili tovrstno druženje kot bolj sproščeno obliko druženja, kjer se lahko veliko pogovarjajo o različnih vsebinah povezanih z življenjem kristjana in ni narobe, če kdaj razmišljaš tudi malo drugače. Ko je prišel čas da zaključimo srečanja za to leto, so otroci prosili, naj še malo podaljšamo. In to pomeni veliko…

 

Z Družinsko katehezo je v župnijo prišlo veliko nove energije. Družine se zares povezujejo v veliko družino, ki se z veseljem druži okoli Gospodovega oltarja in z istim veseljem nadaljuje druženje pred cerkvijo. Starši se pogovarjamo, otroci se igrajo, včasih pojemo kakšen piškot. Obisk svetih maš resnično postaja vesel dogodek. In mi vedno bolj čutimo, kaj pomeni, biti bratje in sestre v Kristusu.

 

Družinska kateheza je resničen biser. Zato ga nočemo skrivati zase, ampak bomo veseli, če boste tudi drugi imeli priložnost, da ga okusite. To je nekaj novega, nekaj drugačnega. Ne bojte se poizkusiti.

Ta vnos je bil objavljen v Nerazvrščeno. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja