Priprava na spoved ob desetih zapovedih

Po letih, ki jih je nek mož preživel v zaporu, ko je prestajal kazen za zagrešeno kriminalno dejanje, se je bližal dan, ko bo spuščen iz zapora. Ko je pomislil na svoje domače, ki ga že več let niso smeli obiskati in ne videti, ga je tesno stiskalo pri srcu. Ob spominu na zločin, ki ga je storil in zaradi katerega se je vmes že iskreno pokesal, se mu je zdelo, da so se mu najverjetneje odrekli. Malo pred svojo izpustitvijo je domačim napisal pismo. »Če ne želite, da se vrnem domov, vas bom razumel. Če pa ste mi oprostili, izobesite na oknu, ki gleda proti železniški progi, po kateri bo peljal moj vlak, belo zastavo!« je pisal v njem.
Ko je prišel dan, ko je prestal svojo kazen, je z negotovostjo sedel na vlak. S tesnobo je čakal tisti del poti, kjer se je videl njegov dom. So sprejeli pismo? Kako so se odločili?
In kakšno olajšanje ga je zajelo, ko je skozi okno videl, da na vsakem oknu njegovega doma visi bela zastava. Na prav vsakem oknu!
Spraševanje vesti
Ob vsaki zapovedi za minuto premisli, kako jo izpolnjuješ.
1. Veruj v enega Boga.
Ta zapoved ne govori zgolj o tem, ali verujem v Boga ali pa morda dvomim v njegov obstoj. Sprašuje me, kje je Bog v mojem življenju, na katerem mestu. So mogoče pred njim računalnik, mobitel, oblačila, moja zunanjost, videz, denar? Zaupam v božje načrte, njegovo voljo? Ali bolj kot njemu zaupam sebi, svoji izobrazbi, znanju, denarju, telesnim sposobnostim? Kakšen je moj odnos do hobijev, interesov, ljudi, ki mi veliko pomenijo? Ali so mi pomembnejši od Boga? Kaj pa vraževerje, horoskop, vedeževanje, talismani, klicanje duhov itd.? Sem prejel obhajilo kljub velikemu grehu?
2. Ne skruni Božjega imena
Sveto pismo pravi: »Ne izgovarjaj po nemarnem imena Gospoda, svojega Boga!« (2 Mz 20,7). Kako izgovarjam Božje ime? Po nepotrebnem, nepremišljeno, »tjavendan«, ker mi je ravno prišlo na misel, iz koristoljubja, iz jeze ali zaničevanja? Preklinjam in grdo govorim?
3. Posvečuj Gospodov dan.
Nedelje in zapovedani prazniki so Gospodovi dnevi, ko naj bi dali prostor Bogu. Ali na te dni namenoma in brez opravičljivega razloga izpuščam mašo? Delam v nedeljo, namesto da bi bil zame to dan, namenjen družini, počitku in molitvi? Ali šport, žuranje in hobiji izničujejo smisel nedelje ali znam stvari urediti tako, da konjički in počitek dajejo več prostora za praznovanje?
4. Spoštuj očeta in mater, da boš dolgo živel in ti bo dobro na zemlji.
Kakšen je moj odnos s starši? Jih spoštujem ali ravnam z njimi kot z avtomati za kavo: zahtevam vse, kar mi je všeč in kar potrebujem, ne da bi se oziral na njihove težave? Ali delam v dobro svoje družine? Kaj pa upoštevanje in spoštovanje avtoritet (profesorjev, trenerjev itd.)?
5. Ne ubijaj.
Ta zapoved ne svari le pred dejanskim umorom. Ubijamo lahko tudi z žalitvami, nezanimanjem, brezbrižnostjo v odnosu … Ali sem s svojimi besedami in dejanji prispeval k temu, da bi bilo več miru, ali je bilo ravno obrnjeno? Ali sem bil kdaj kakorkoli nasilen in sem koga namerno ranil? Kakšno je moje mnenje in ravnanje v zvezi s splavom, kontracepcijo, evtanazijo ipd.? Sem kdaj razmišljal o samomoru?
6. Ne nečistuj.
Ali se izogibam pornografiji, neprimernim fotografijam in videom? Kak odnos imam do deklet, fantov? Kakšni so moji vici, ki jih pripovedujem? Bi ob čem moral zardeti?
7. Ne kradi.
Ne samo kraja, tudi spodbujanje h kraji je grešno. Prav tako namerno uničevanje ter nespoštovanje stvari in skupne lastnine. Ali poskušam kdaj s prevaro dobiti to, kar mi ne pripada: popuste, posebne ugodnosti itd.? Ali kdaj v trgovini, ko ugotovim, da se je prodajalec zmotil v mojo korist, brez besed pospravim denar? Ali sem koga ogoljufal? Ali sem kdaj nepošten?
8. Ne pričaj po krivem.
Ali lažem? Pogosto omejujemo izpolnjevanje te zapovedi zgolj na to, da ne govorimo velikih laži, dovolimo pa si take, ki po našem mnenju ne povzročajo škode. Toda ne glede na velikost: laž je laž. Ali vedno pazim na to, da iščem resnico in jo zagovarjam, ali pa se postavim na stran večine? Ali opravljam ali obrekujem?
9. Ne želi svojega bližnjega žene in 10. Ne želi svojega bližnjega blaga.
Ali sem drugim nevoščljiv, ker imajo nekaj dobrega in drugačnega kot jaz? Ali cenim različnost talentov in darove drugih ali me navdajajo s tesnobo in zavidanjem? Kaj me vodi pri življenjskih odločitvah, vsakdanjem življenju in nakupih: to, kar je dobro zame, ali želja po izstopanju in tem, da bi bil »boljši kot ostali«?
Zapoved ljubezni
Jezus je dopolnil staro zavezo in tako deset zapovedi združil v eno samo: »Novo zapoved vam dam, da se ljubite med seboj! Kakor sem vas jaz ljubil, tako se tudi vi ljubite med seboj!« (Jn 13,34). S tem desetih zapovedi ne razveljavlja, temveč dopolnjuje: nič ne pomaga do pike natančno spolnjevanje zapovedi, če tega ne delamo iz ljubezni. Iz ljubezni do sebe, do bližnjega in do Boga. Tudi to zapoved upoštevaj pri pripravi na spoved.
Gospod, ti si čudoviti Oče
in jaz ostajam tvoj sin/hči, ne glede na to, kaj storim.
Ti si Oče neomajne ljubezni.
Oče, ki me išče
in mi pošilja naproti svojega ljubljenega Sina,
da bi jaz vstal/a in se vrnil/a domov.
Gospod, tu sem, vračam se, objemi me, stisni me k sebi,
pomagaj mi vstati.
Sedaj sem prepričan/a:
Nič, noben greh me ne more več ločiti od tebe.
kateheze za birmance MB škofije
Ta vnos je bil objavljen v BIRMANCI in ANIMATORJI. Zaznamek za trajno povezavo.