ČUDEŽI

ČUDEŽI

SPOZNAVNI CILJ Čudež ni čarovnija, ampak  je nekaj, kar lahko naredi le Bog.
DOŽIVLJAJSKI CILJ Čudežev ni mogoče razumeti.
DEJAVNOSTNI CILJ Biti pozoren na čudeže v vsakdanjem življenju.

 

I. IGRA:

»Črna magija«

Najlažje je, če igro vodita dva animatorja, če to ni mogoče, pa mora animator na začetku ure razločiti pravila igre enemu izmed zanesljivih otrok.

Kako igre gre. Eden od voditeljev igre – oseba A,  zapusti prostor, drugi- oseba B, pa prosi otroke, da si izberejo poljuben predmet v prostoru – npr. luč. Oseba A bo s pomočjo vprašanj osebe B ugotovila, kateri predmet so si otroci izbrali. Oseba B lahko postavlja samo vprašanja v obliki: Ali je to…

Primer:

Oseba B: Ali je to omara?

Oseba A: Ne ni.

Oseba B: Ali je to zavesa?

Oseba A: Ne ni.

Oseba B: Ali je to tista torba (pokaže na torbo, ki je črne barve)?

Oseba A: Ne ni.

Oseba B: Ali je to luč

Oseba A: Da, to je luč. Otroci so se izbrali luč…

Seveda so otroci presenečeni nad tem, kako oseba A pravilno ugotovi izbrani predmet. Dobro je igro večkrat ponoviti. In v čem je skrivnost? Oseba B pokaže na pravilen predmet za predmetom, ki je črne barve – zato tudi je to »črna magija?«. Črni predmeti so lahko majice, stoli, različna pisala, mape,…

 

II. POGOVOR:

Kaj mislite, ali je to, da oseba A vedno znova pravilno ugotovi čudež? Ne, to je le trik ali čarovnija. Vsak trik je le neka spretnost, pa naj se zdi še tako nemogoč. Vsak trik je mogoče razložiti. Oseba A je vedela kdaj je oseba B pokazala pravilen predmet – vedno takoj za predmetom črne barve.

Čudež je dosti več kot trik.

Čudežev ne zna in ne more nihče razložiti. Čudežev si ne moremo razlagati, lahko se le čudimo in verjamemo, da je Bog res vsemogočen.

Ste že slišali za kakšen čudež? To, da se Marija prikazuje je čudež, eden izmed mnogih Božjih čudežev. Ko je Jezus živel kot človek, je ozdravljal ljudi, obujal mrtve, pomirjal viharje,… Pomnožil je kruh, spremenil vodo v vino,…  Te čudeže obnovijo, o kakšnem od njih preberemo v Svetem pismu.

Čudeži pa se dogajajo tudi danes. Tudi danes Bog ozdravlja ljudi, včasih preko drugih ljudi. Čudeži se dogajajo tudi v vsakdanjem živlljenju. Čudež je npr. to, da nekdo preživi v hudi prometni nesreči. Čudež je vsako rojstvo. Velikokrat se čudeži zgodijo, pa sploh ne vemo, da so se.

 

III. ZGODBA:

Nekoč je živel 10 let star fant Miha, ki je imel sladkorno bolezen. V njegovem telesu ni bilo inzulina, ki je nujno potreben zato, da hrana, ki jo pojemo, pride tudi v naše celice. Brez inzulina so celice našega telesa brez moči, telo je vedno bolj utrujeno, nič več ne zmore.  Toda že dolgo časa nazaj so zdravniki ugotovili, da lahko inzulin dajo v telo z injekcijo. Tudi Miha si je več let dajal inzulin in bil vesel, ker se je lahko igral skupaj s prijatelji. Starši so bili žalostni, ker se je moral Miha kar naprej zbadati in si dajati injekcije. Zato so začeli moliti in prositi Boga zato, da bi se zgodil čudež. Dolgo časa so milili, a Miha je še vedno imel sladkorno bolezen. Nekdo je staršem rekel, da Bog ne ozdravi Miha zato, ker mu starši ne zaupajo dovolj. Zato so se starši odločili, da bodo Mihu nehali dajati inzulin. Miha je kmalu postal zelo utrujen, ni se mogel igrati, kar naprej mu je bilo slabo… Zdravniki so rekli, da mora Miha spet začeti jemati inzulin, da lahko drugače umre, toda starši tega niso hoteli. Verjeli so, da bo Mihu pomagal Bog, če mu bodo le zaupali…

Toda Bog ni ozdravil Miha, skoraj je umrl. Starši so bili jezni in duhovnika so vprašali, kakšen Bog je vendar to, da kljub njihovi večletni prošnji, še vedno ni naredil čudeža. Duhovnik je malo pomislil in rekel: »O, saj ga je, še preden ste vi zanj začeli prositi. Zdravnikom je pomagal pri tem, da so odkrili, da lahko sladkorno bolezen zdravijo z inzulinom. To je čudež, ki se je že zgodil in zato ni potrebno, da se zgodi še eden.«

Bog dela čudeže na različne načine, po različnih ljudeh. So veliki in manjši čudeži, prav pa je, da smo Bogu hvaležni za vse.

 

IV. ZAPIS V ZVEZEK:

Naslov: Čudeži

Otroci narišejo enega izmed Jezusovih čudežov in napišejo: Čudeža ne zna nihče razložiti. V čudež lahko le verjamemo.

 

V. ZAKLJUČNA MOLITEV:

Bog, hvala ker si me ustvaril. Hvala, ker sem takšen kot sem. Hvala ti, ker si me razsvetlil, da verujem vate in  v vse tisto, kar si dobrega naredil.

 

 

Ta vnos je bil objavljen v KATEHEZA I. TRIADA. Zaznamek za trajno povezavo.