ŽIVLJENJE JE BOŽJI DAR

ŽIVLJENJE JE BOŽJI DAR

 

SPOZNAVNI CILJ Nekaj malega lahko za svoje zdravje naredi vsak od nas, v veliki meri pa je zdravje  dar Boga.
DOŽIVLJAJSKI CILJ Vesel sem, ker živim in sem zdrav. Ko sem bolan mi je lažje  če so ob meni prijatelji.
DEJAVNOSTNI CILJ Trudil se bom skrbeti za svoje zdravje.  Vzel si bom čas za bolne prijatelje.

 

I. PESEM:

G      e

V mojih mislih si le ti, Gospod,

D      G

v mojih mislih si le ti, Gospod,

e        C       D      GG7

v mojih mislih si le ti, Gospod,   v mojih mislih si le ti!

         C       D

Zato ker ti si dal mi življenje,

         G      e

me izbral za svoj’ga otroka,

          C      D       G (G7)

ker obdaja tvoja me roka, ljubezen in mir. (2x)

 

Moje veselje si le ti, Gospod, …

 

Moja moč si le ti, Gospod, …

 

 

II. ZGODBA:

 

Resnična zgodba iz knjige Kurja juhica za dušo:

Pred leti sem kot prostovoljka delala v bolnišnici  in tam spoznala deklico. Ime ji je bilo Liza. Imela je redko in zelo resno bolezen. Edina možnost za njeno ozdravitev je bila transfuzija krvi njenega petletnega bratca, ki je čudežno prebolel isto bolezen in zato imel v krvi protitelesca, potrebna za premaganje  bolezni. Zdravnik mu je vse razložil in ga vprašal, ali je pripravljen sestri darovati kri. Opazila sem, da je za trenutek okleval, nato pa globoko zajel sapo in rekel: “Storil bom to, če bo rešilo mojo sestrico.”

Med transfuzijo je ležal na postelji zraven sestre in se smehljal – kot tudi mi vsi, ko je videl, da se ji na lica vrača barva. Nato mu je obraz pobledel in nasmeh je izginil. Pogledal je zdravnika in s tresočim glasom vprašal: “Bom takoj začel umirati?”

Ker je bil fantek še majhen je namreč misli, da bo moral sestrici dati vso  svojo kri. Toda kljub temu se je odločil, da bo pomagal sestrici. Zanjo je bil pripravljen dati celo svoje življenje.

 

III. POGOVOR:

Si že bil  kdaj v bolnišnici?

Kaj ti je bilo?

Kakšne bolezni si že imel?

Kako si se počutil, ko si moral zaradi bolezni  ležati v postelji?

Kdo je takrat skrbel zate?

Se Bogu kdaj zahvališ za zdravje?

 

Veliko otrok je bolnih. Nobena bolezen ni prijetna, so pa nekatere hujše kot druge. Veliko je bolezni, ki se pojavijo brez kakršnegakoli vzroka, so pa tudi bolezni, ki jih izzove človek sam s svojim obnašanjem.

 

 

IV. ZAPIS V ZVEZEK:

Naslov: ŽIVLJENJE JE BOŽJI DAR

 

V zvezek narišemo oz. nalepimo rumen krog z rdečim robom. V ta krog napišemo, s čim vse škodujejo svojemu življenju. Npr. kajenje, hitra vožnja s kolesom, preveč čipsov in sladkarij,…  Vsak otrok napiše v krog tisto, za kar ve, da resnično škoduje njegovemu življenju. Animator jim lahko pri tem pomaga.

 

Ko s pisanjem zaključimo, spomnimo otroke na podobnost med znakom v našem zvezku in nekaterimi znaki na cesti. Dobro je imeti pri sebi  sliko kakšnega prometnega znaka. Okrogli znaki z rdečim robom in rumenim poljem so znaki za prepoved. To pomeni, da vsega tistega, kar našemu življenju škoduje ne smemo delati. Svoje življenje moram varovati ker je to božji dar in imamo samo enega. Tudi življenje drugih je Božji dar, zato moramo po svojih močeh pomagati tudi drugim.

 

Na koncu skupaj sestavimo molitev, v kateri se Bogu zahvalimo za svoje življenje in tudi za življenje staršev. Zahvalimo se za naše zdravje in ga prosimo za vse bolne.

 

  1. MOLITEV:

Gospod Bog, hvala ti ker smo zdravi in ker tvoji angeli varuhi pazijo na nas na vsakem koraku. Prosimo pa te, za vse otroke in odrasle po vsem svetu, ki so bolni. Naj ne bodo preveč žalosti. Daj jim potrpežljivosti in poguma, da bodo premagali oz. sprejeli bolezen. Nam pa daj moči, da bomo takrat, ko bo to potrebno našli čas in jim stali ob strani. Blagoslavljaj tudi vse medicinske sestre in zdravnike, ki iz dneva v dan pomagajo malim in velikim bolnikom.

 

Ta vnos je bil objavljen v KATEHEZA I. TRIADA. Zaznamek za trajno povezavo.