PRIDITE, MOLIMO!

PRIDITE, MOLIMO

SPOZNAVNI CILJ Večna luč nam kaže, kje prebiva Jezus.
DOŽIVLJAJSKI CILJ Zato, da obiščem Jezusa, se moram odločiti in včasih tudi čemu odreči.
DEJAVNOSTNI CILJ Trudil se bom, da bom Jezusa v cerkvi in v kapelah, kjer gori večna lučka, vedno lepo pozdravil s poklekom.

 

I. ZGODBA:

Animator pove učencem zgodbo o kamelah, na katerih so prijezdili trije kralji v Betlehem.

Blizu oaze sredi puščave so živele kamele. Njihovo življenje je bilo mirno, preprosto in varno. Vedno so imele veliko trave in dateljev ter polno vode. Zdelo se je, da nič ne vznemirja mirnega življenja teh kamel. Dokler ni neko noč ena izmed teh kamel na nebu opazila novo zvezdo: “ Kako čudovita zvezda! Že nekaj ur jo opazujem in veš čas je točno nad nami. Vse ostale zvezde pa se premikajo. Mislim, da nam namiguje in govori, naj ji sledimo.”

“Kaj, zvezdi, da bi sledili. Kako ti to pride na pamet,” so godrnjale ostale kamele.

Kamela Vega, ki je prva opazila zvezdo, pa je nadaljevala: “ Spominjam se nekih otroških sanj. Zagledala sem zvezdo, ki je vzhajala na obzorju in jasno sem videla njen namig, naj ji vsakdo sledi in poišče novo življenje, novo deželo,.. Zdi se mi, da je to ista zvezda. “

Nekatere kamele so se začele smejati, nekatere pa pa so začele spraševati: “In kako dolgo bi naj sledili tej zvezdi, kako ji bomo sledili, do kam bomo šli za njo?”

“Kam? Kamor bo vodila,” je odgovarjala kamela  Vega in vedno če bo potrebno. Kajti ona nas vabi. Čutim, da nas je pritegnila, ne morem si kaj. Sledila ji bom, naj me stane, kar hoče. Odločila sem se in nihče me ne more ustaviti.”

Večina drugih kamel se ni  več menila zanjo. Jedle so, pile in spale.

Samo nekaj jih je ostalo. Prepirale so se o novi zvezdi, ki je vzšla, in o tem, kako je popolnoma prevzela njihovo prijateljico Vego. Ena izmed njih jo je vprašala: “Ali misliš iti v puščavo in zapustiti vse udobje in varnosti te čudovite oaze?”

“Da, sklenila sem vse zapustiti. Poglejte, zvezda se je začela premikati. Če hoče kdo  z menoj, dobrodošel. Nevarno je, da zvezdo zamudimo. Pridite, samo še kakšno minuto imamo časa. Zvezda lahko igine in gotovo se nikoli več ne vrne.”

Skupina kamel je bila resnično presenečena nad njeno odločnostjo. Odločile so se, da ji bodo sledile.

“Šle bomo, toda pusti nam, da pripravimo nekaj stvari za potovanje. Potrebujemo nekaj trave, veliko vode, deteljne, žito. Potrebujemo…”

“Poglejte, čas beži! Zvezda se odmika. Ne moremo čakati niti minute več! Tisti, ki nas kliče, gotovo ne mara gledati, kako čakamo. On nas bo varoval med potjo. Jaz odhajam nemudoma. Kdor se mi hoče pridružiti, naj pride za menoj. Če ne, naj ostane zadaj in se po svoje prebija!”

Kamela se je začela odaljevati iz oaze v prazno, pusto in brezmejno puščavo. Njene oči so bile uprte v  sijočo zvezdo, ki se je premikala proč od oaze.

Samo dve kameli sta stekli za njo in se ji pridružili. Vse druge so stale, zmajevale z glavo in godrnjale: “ Te tri so nore. Gotovo bodo umrle od lakote,  žeje in zgoče vročine.”

Toda niso umrle, sledile so zvezdi in lakote in žeje sploh niso čutile. Ponoči so hodile, podnevi, ko je zvezda izginila, pa so počivale.

 

V tistem času so zvezde in planete preučevali tudi učenjaki. Na velikih zemljevidih so imeli natančno označene gibanja vseh zvezd, vseh planetov in vseh lun. Prepričani so namreč bili, da lahko z njihovo pomočjo napovedujejo prihodnost. Tako kot kamela je tudi nekaj zvezdoslovcev odkrilo na nebu svetlo zvezdo. Pregledali so vse zemljevide in na nobenem od njih jo niso našli. Takrat so se spolnili starodavne prerokbe, o rojstvu obljubljenega kralja – Mesija. Prepričani so bili, da je to zvezda, ki oznanja njegovo rojstvo.  Ravno takrat so prišle mimo kamele. Hitro so jih otovorili  z vsem potrebnim za dolgo pot in z darili primernimi kralju. Na kamele so nato posedli trije kralji in v karavani so odpotovali proti izraelski deželi, kamor je potovala tudi zvezda. Zvezda se je ustavila točno nad hlevčkom, kjer sta bila Jožef in Marija z novorojenčkom. Skočili so s kamel, pokleknili pred Jezusom in slekli svoja kraljevska oblačila. Vedeli so, da je tisti, ki leži pred njimi dosti večji od njih. Nato so vzeli iz kameljih hrbtov darove ter jih z globokim spoštovanjem prinesli pred Jezusa. Prvi je prinesel zlato, ki je veljalo za kraljevsko darilo. Drugi je prinesel  diseče kadilo, ki so ga v templjih zažigali pred podobami bogov. Tretji pa je prinesel miro.

 

Zdaj, ko so kralja našli, so se obiskovalci na kamelah odpravili nazaj domov. Kamele so se vrnile k svoji oazi in tam oznanjale veselo novico, o rojstvu kralja Odrešenika. Kamele, ki niso hotele slediti luči na nebu, pa so bile žalostne. Če bi sledile luči in ne bi mislile le na sebe, bi se tudi one lahko priklonile kralju v Betlehemu.

 

II. ZAPIS V ZVEZEK:

Naslov: PRIDITE, MOLIMO

Vsak sam nariše delček iz povedane zgodbe skupaj z zvezdo. Pripišejo: Zvezda je kazala pot h hlevčku, kjer je bil rojen Jezus. Večna lučka v cerkvi pa kaže nam, da Jezus prebiva v tabernaklju.

 

III. PESEM:

PRIDI HITRO, JEZUS ČAKA!

D                G                  D           A

Pridi hitro, bodi z nami, molimo skupaj,

D                 G                           A

pridi hitro, Jezus čaka, spet je tukaj!

Pridi hitro, bodi z nami, molimo skupaj,

pridi hitro, Jezus čaka, glej ga tukaj! (D)

G                        D                  G                  D

Oči napnem ne vidim Ga, z ušesi Ga ne slišim,

G                    D                 G                      A

s prsti tipam, en, dva, tri, bratec Jezus, kje si?

 

Sprašuješ se kje Jezus je, v Svetem Pismu piše,

tam kjer trije skupaj so, še Jezus se nariše.

 

Nič ne vidim, slišim nič, včasih le začutim,

nekaj v srcu zaiskri, bratec Jezus, si to Ti?

 

 

IV. MOLITEV:

Tokrat naj bo molitev v Cerkvi. Posebej pozorni smo na to, da Jezusa lepo pozdravimo s poklekom.

Ta vnos je bil objavljen v KATEHEZA I. TRIADA. Zaznamek za trajno povezavo.