SE ZNAM SPOŠTLJIVO POKRIŽATI?

CILJ:

Veroučenci se znajo pravilno in lepo pokrižati.

Veroučenci vedo, da je križ znamenje odrešenja.

 

ZNAMENJE KRIŽA

Križ simbolizira bistvo krščanstva, tu je simbol Križanega, simbol vere in odrešitve Križ je znamenje trpljenja in smrti. Po nedoumljivem božjem sklepu je to znamenje trpljenja in smrti postalo znamenje Božje ljubezni, saj je na njem umrl sam božji Sin. Prav zaradi njegove smrti je postal križ kristjanom sveto znamenje, ki nam govori o neskončni ljubezni Boga do človeka. KO vidiš nekoga, da se pokriža, veš, da je kristjan. KO vidiš, da ima  nekdo okoli vratu obešen križ, ali pa v stanovanju na steni obešen križ, veš, da je kristjan.

Tudi molitev začnem z znamenjem križa. Tako kot  začnem telefonski pogovor s tem, da odtipkam telefonsko številko oz. jo poiščem v imeniku. Ko se pokrižam, se povežem z Bogom. Zato je zelo pomembno, da se umirim še preden se pokrižam. Kajti poklicati Boga ni kar tako. Če bi poklicali predsednika države, bi se na pogovor dobro pripravili, ali ne? Ugasnili bi radio in televizijo, da našega pogovora ne bi kaj zmotilo.  Ljudi okoli nas bi prosili, da se umirijo…

Toda pokrižati  je še več kot poklicati nekoga po telefonu. Ko se pokrižam, me objame Bog. Marija je v Lurdu Bernardki naročila, naj se zavzeto in pogosto pokriža.

S SVOJO ROKO, LEVO ROKO, SRCU SE PRIBLIŽAMO. S SVOJO ROKO, DESNO ROKO, VSAK DAN SE POKRIŽAMO.

VELIKI KRIŽ ALI LATINSKI KRIŽ:

Kako se torej pokrižati? Levo roko položimo na srce. Z desnico se dotaknemo čela, zdrsimo do pasu, se dotaknemo levega ramena in nato še desnega. Tako se nekako zavijemo v znamenje križa, podobno kot si ovijemo šal. Ko pri tem izgovarjamo besede “v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha”, se postavimo pred Boga takšni, kot smo.

Z velikim križem zaznamujemo svoje telo z znamenjem odrešenja in ljubezni, kličemo navzočnost Troedinega Boga.

V IMENU OČETA – povabim Boga Očeta – stvarnika, začetnika vsega življenja – na čelo : najvišje in najplemenitejše mesto, mesto uma .

IN SINA – ta linija kaže na sestop Sina – Oče je poslal Sina, Sin se je učlovečil, da me odreši in moje duhovno srce pripada njemu.

IN SVETEGA DUHA zavem se navzočnosti Svetega Duha, ki prebiva v meni. Vodoravna linija širine ramen, pomeni prostranost sveta, kjer deluje Sveti Duh, ki povezuje in zedinja mene samega s seboj, z drugimi in s troedinim Bogom.

Naredimo skupaj veliki križ:

»V imenu Očeta …« Z roko se približamo čelu in se ga skoraj dotaknemo. Tako jo obdržimo nekaj časa, da začutimo toploto, ki gre iz nje. To je znamenje Očetove ljubezni, njegovega dotika. » … in Sina …« Roko zadržimo tik ob prsnem košu, da čutimo toploto. V tej kretnji nam Bog govori, da smo enaki Sinu, da smo božji otroci. »… in Svetega Duha.« Z roko se skoraj dotaknemo leve rame, čutimo toploto in z njo Božji objem. »Amen.« Roka potuje do desne rame in se tam zadrži – s tem izrazim, da me božja ljubezen vso prežema. Na koncu sklenemo roke, kar je znamenje, da smo v božji ljubezni.

Znamenje križa, narejeno zavestno ali mimogrede, kliče blagoslov na nas.
MALI KRIŽ ALI TROJNI KRIŽ:

Lahko pa se pokrižamo tako, da z desnico naredimo križ na čelo, ustnice in prsi ter pri tem Bogu posvetimo svoje misli, besede in dejanja.  Ta križ ima posebno simboliko pred branjem Evangelija.  Ko se Kristjan pokriža na čelu, pokaže, da je pripravljen z razumom sprejeti Božjo besedo, na ustnicah v znamenje, da jo bo z govorjenjem širil, na prsih pa da bo božjo besedo v srcu nosil in po njej tudi živel.

 

Kadar se pokrižam rečem Jezusu: Jezus, jaz te imam rad – za vsak premik velikega križa ena beseda.

 

Ta vnos je bil objavljen v KATEHEZA I. TRIADA. Zaznamek za trajno povezavo.